Wat is een UTP kabel?

Wat is een UTP kabel?

Wat is een UTP kabel?

UTP-kabel, of Unshielded Twisted Pair-kabel, is een betaalbare netwerkkabel die je daar kunt vinden. Het is gemaakt van een paar geïsoleerde geleiders, die in elkaar zijn gedraaid. Je vindt er een plastic omhulsel omheen, dat een betere bescherming biedt. De belangrijkste reden waarom deze kabels niet-afgeschermde kabels worden genoemd, is omdat ze niet worden geleverd met een afscherming of een foliewikkel. UTP-kabels vindt u vaak als LAN-kabels. Aan de andere kant zul je ze ook als LAN-kabels op de markt kunnen vinden.

Bekijk de best verkochte producten!

Geschiedenis van UTP-kabels

De allereerste UTP-kabel is uitgevonden door Alexander Graham Bell. In feite heeft hij twee draden in elkaar gedraaid en de kabel gemaakt. Het basisontwerp van deze kabels is echter een beetje veranderd sinds hun introductie in het jaar 1881. Je zult nog steeds de enkelpaarse geleiders zien die om elkaar zijn gewikkeld in deze kabels, die samen met een geïsoleerde mantel worden geleverd. In sommige UTP-kabels kunt u tot vier verschillende paren getwiste kabels ontdekken. U zult geen gevlochten afscherming of wikkelafscherming in deze kabels kunnen vinden. Daarom zijn deze kabels kwetsbaarder voor interferentie in vergelijking met afgeschermde twisted pair-kabels.

UTP-kabels en elektrische interferentie

Elektromagnetische velden kunnen worden gecreëerd door elektrische impulsen die door een willekeurige geleider gaan. Wanneer twee of meer elektromagnetische velden zich dicht bij elkaar bevinden, kunnen ze interageren, wat kan leiden tot gegevensverlies of verlies van signaalsterkte. Gegevensverlies in een computernetwerk kan verschillende problemen veroorzaken. Als interferentie een probleem is, is afgeschermde twisted pair-kabel een alternatief.

UTP-kabels van CAT2-kabels naar CAT5-kabels zijn ideaal voor netwerkcommunicatie en telefonie. Ze hebben hun verschillende mogelijkheden bij het verzenden van gegevens met hoge snelheid. De CAT2-kabels kunnen snelheden tot 4 Mbps ondersteunen. Aan de andere kant kunnen CAT3-kabels een datatransmissiesnelheid tot 10 Mbps leveren. U kunt een gegevensoverdrachtsnelheid tot 100 Mbps halen uit de CAT5-kabels. De CAT5-kabels worden geleverd met verbeterde twisting, waardoor ze worden beschermd tegen ongewenste interferentie. De CAT6-kabels zouden echter vergezeld gaan van een fysieke draad, die deze zou scheiden van gedraaide geleiders. Dit zal de interferentie die kan optreden verder verminderen. Daarnaast is het ook mogelijk om gigabits aan snelheid te krijgen.

Verschillende soorten UTP-kabels

Als je diep duikt en de UTP-kabels bekijkt, zul je ontdekken dat er veel verschillende soorten beschikbaar zijn die je kunt overwegen. In feite variëren de beschikbare UTP-kabels van CAT1-kabels tot CAT6-kabels. Hiervan zijn de meest voorkomende UTP-kabels de CAT6-kabels en CAT5E

Het verschil tussen afgeschermde UTP-kabels en onafgeschermde UTP-kabels

Er zijn twee hoofdtypen UTP-kabels die u kunt krijgen. Ze omvatten afgeschermde UTP-kabels en niet-afgeschermde UTP-kabels. Twisted pair-kabels zijn verschillend gelabeld, afhankelijk van of ze afgeschermd of niet-afgeschermd zijn. Elke kabel heeft verschillende elektrische eigenschappen, verschilt in zijn vermogen om een ​​signaal te beschermen en is geschikt voor verschillende situaties. UTP of U/UTP verwijst naar een tweeaderige kabel zonder folie of gevlochten afscherming; STP of U/FTP verwijst naar een kabel met een folieafscherming onder de mantel; en FTP of F/UTP verwijst naar een kabel met een gevlochten afscherming voor verdere bescherming. Er zijn andere sterkere kabelvarianten met een grotere afscherming beschikbaar voor bepaalde specifieke situaties.

Bekijk meer artikelen van Koopjekabels!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *