EXPLOSIEGEVAAR – Het gevaar van goedkope opladers

ontplofte opladers

Ontploffende opladers, een kink in de kabel

Ontplofte opladers, iedereen kent de verhalen, maar zijn ze waar? Is het niet een beetje overdreven? Zijn er daadwerkelijk complete huizen afgefikt doordat iemand dacht goedkoop uit te zijn met een telefoonoplader zonder de juiste certificeringen? Ja, het is echt waar. En het is is minder zeldzaam dan je wellicht denkt. Er zijn duizenden verhalen over ontplofte stekkers, kabels of zelfs ontplofte telefoons door het gebruik van slechte kabels, stekkers of onderdelen. Ik begrijp dat de verleiding groot is door de prijsverschillen. Maar in deze gevallen is goedkoop vaak duurkoop.

Bekijk opladers van goede kwaliteit

Is een originele oplader dan de beste keuze?

Zo erg zal het toch niet zijn, hoor ik je denken. Wellicht heb je gelijk, maar wil je het risico nemen? Het is niet per definitie zo dat elke oplader die op Aliexpress of een vergelijkbaar platform wordt aangeboden tot explosies zal lijden. En het is al helemaal niet zo dat elke niet-originele oplader onveilig is. Ik zal je dan ook uitleggen waar je op moet letten. Een niet originele oplader hoeft niet altijd te leiden tot een ontplofte oplader, zorg er voor dat je een oplader koopt die de certificeringen heeft die een oplader nodig heeft.

Het kopen van niet-originele accessoires is niet per definitie slecht, helemaal niet zelfs. In sommige gevallen kan je voor minder dan de helft van de prijs een niet-officiële oplader kopen van dezelfde kwaliteit als de originele.

Waarvan is de veiligheid van de kabel of stekker dan afhankelijk? Een belangrijke oorzaak van gevaarlijke situaties is het gebruik van bepaalde materialen met het doel de kabels of stekkers een originele look te geven. Zo wordt er soms lood gebruikt in de productie van slechte kabels opdat de kabels steviger aanvoelen. Een ander veelvoorkomend probleem zijn slecht geïsoleerde kabels waardoor het explosie- of en brandgevaar enorm kan toenemen. Doordat deze materialen worden gebruikt, vaak alleen om het meer te laten lijken op het originele, neemt het risico op ontplofte opladers toe.

Certificeringen

Het gegeven dat een kabel er origineel uitziet is dus geenszins een reden om er vanuit te gaan dat een kabel origineel is, wat is dat dan wel? Ontplofte opladers komen vaak voor omdat er producten worden gekocht die niet gemaakt zijn volgens de fabriceringsstandaarden. Hierdoor komen ontplofte opladers steeds vaker voor, de niet originele of niet goed gefabriceerde opladers worden heel goedkoop aangeboden waardoor ze dus ook vaak worden aangeschaft door consumenten.

Certificeringen zijn de beste graadmeters voor de kwaliteit van deze producten. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat er partijen zijn, zeker op bekende platformen als Aliexpress en eBay, die adverteren met certificeringen die ze eigenlijk niet hebben. Titels als “Originele iPhone oplaadkabel” en “Apple oplader” zijn dan ook vaak twijfelachtig. Neem dus nooit genoegen met het feit dat er een certificatie bij staat, maar onderzoek of het desbetreffende product deze ook daadwerkelijk heeft. Vaak is dit makkelijk af te leiden uit de prijs of product details.

Hoeveel volt of watt heeft mijn oplader nodig

Verschillende opladers hebben verschillende aantallen volt en watt. De originele opladers bij alle modellen sinds de iPhone 6 ondersteunen meestal 12 watt, en sommige iPads tot wel 18 watt. Dit betekent echter niet dat je voor ieder elektronische apparaat een losse oplader nodig hebt, opladers van goede kwaliteit kunnen namelijk met verschillende vermogens laden. Een veelvoorkomend probleem bij goedkope opladers is dan ook dat ze maar op een bepaald vermogen kunnen laden en er hierdoor een discrepantie tussen de hoeveelheid watt in de stekker en in de kabel of anderzijds tussen de stekker en het gebruikte stopcontact kan ontstaan.

Welke certificeringen zijn dan noodzakelijk?

Het CE keurmerk is de belangrijkste certificering wat betreft de kwaliteit van de opladers. Echter zijn er veel meer meespelende factoren in het kiezen van een oplader. Denk hierbij aan arbeidsomstandigheden, chemische straling, hygiëne in de fabriek, milieubewustzijn, het gebruik van chemische stoffen en de verwerking van afvalstoffen.

We raden aan hierbij rekening te houden met UL/Reach Certificeringen, FCC certificeringen, ROhS keurmerk en ISO certificaten.

Lees meer informatie over deze certificeringen op onze Certificaten pagina. De certificaten die van toepassing zijn op al onze producten zijn per product te vinden onder het kopje ‘Certificeringen’ op de productpagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *